1.d- KAM NA IZLETE IN OGLEDE ( link)

1.d-a OGLEDI V SAMEM MESTNEM JEDRU IN BLIŽNJI OKOLICI: (več…)

V majhnem mestecu Slovenj Gradec imamo kar nekaj znamenitosti, ki so vredne ogleda. Lahko se podate na OGLED STAREGA MESTNEGA JEDRA, ki je nastalo v 13. stoletju in uspelo ohraniti svojo prvotno zasnovo. Tukaj boste odkrili marsikatero zgodovinsko znamenitost. Mednje spadata umetnostna spomenika, župnijska CERKEV SV. ELIZABETE, ki velja za najstarejšo stavbo v mestu in je bila posvečena sveti Elizabeti – zavetnici bolnih in ubogih; ter gotska CERKEV SV. DUHA –ŠPITALSKA CERKEV, v kateri so se zbirali slovenjegraški protestantje. V njej so ohranjene čudovite freske in dela domačih umetnikov. Kratek sprehod vas bo popeljal do WOLFOVE HIŠE, ene izmed najlepših baročnih hiš v mestnem jedru. Zgrajena je bila med 17. in 18. stoletjem, v njej pa se je rodil in živel skladatelj HUGO WOLF. Danes je v tej hiši Spominski muzej in Mednarodni dokumentacijsko-informacijski center.

Odpravite se lahko na kratko pot po  MESTNEM OBZIDJU, ki so ga začeli graditi v drugi polovici 13.stoletja in velja za najvišje srednjeveško obzidje na slovenskem, saj ponekod doseže višino tudi do štirih metrov.

Noge Vas lahko ponesejo tudi na ogled znamenitosti v GLASBENI ŠOLI, kjer je ohranjena OPEČNATA FILTRIRNA CISTERNA povezana v sistem treh kanalov in je predstavljena in situ (slov. v prvotnem stanju). V prvi polovici 18. stoletja je služila kot zbiralnik vode. Čisto blizu si lahko ogledate DVOREC ROTENTURN, ki je imel namen obrambnega stolpa, ob koncu 17. oziroma na začetku 18. stoletja pa je bil prezidan.

Tisti, ki obožujete avtorje različnih umetnostnih smeri pa lahko obiščete KOROŠKO GALERIJO LIKOVNIH UMETNOSTI, kjer skozi vse leto pripravljajo razstave umetnikov ožje koroške regije, domačih likovnih ustvarjalcev, pa vse do razstav mednarodnih razsežnosti. Ljubitelji naravne in kulturne dediščine imate možnost obiska KOROŠKEGA POKRAJINSKEGA MUZEJA.

Malo daljši sprehod Vas pripelje do Starega trga, kjer so na ogled dokazi, da nastanek Slovenj Gradca in okolice sega daleč v prazgodovino (tukaj je v antičnih časih nastala RIMSKA NASELBINA COLATIO) in do okoliških kulturnozgodovinskih spomenikov. To so CERKEV SV. JURIJA na Legnu, kjer so ohranjeni ostanki najstarejšega sakralnega prostora v tem delu Slovenije, do RAZVALIN GRADU VODRIŽ in CERKVE SV. PANKRACIJA  nad Starim trgom.

                                                                               (slike)

-1.d-b POHODNIŠTVO IN PLANINARJENJE: (več…)

Poti speljane po gozdnih obronkih, pašnikih, soteskah, hribovskih vaseh in travnikih, mimo mogočnih dreves, starih še ohranjenih mlinov, žag, kužnih znamenj, cerkvic, kapelic, planinskih koč, jezerc, še živečih kmetij, Vam nudijo možnost rekreacije, sprehodov, raziskovalnih potepanj. Za tiste bolj zahtevne in vzdržljive imate tudi možnost zahtevnejših pohodov in planinarjenja. Okoliška neokrnjena narava Vam ponuja odkrivanje in spoznavanje raznovrstnih rastlin, dreves, neprecenljivih razgledov in doživeti.

-POHORJE- ZELENI DRAGULJ (povezava na link)

-GOZDNA UČNA POT TIČNICA – Povezala vas bo z naravo in lepotami gozda. (Izhodišče poti: Park Rožnik, Slovenj Gradec; dolžina poti: 2, 3 km)

-POT NA RAHTELOV VRH – Vabi na sprehod ali rekreacijo in ponuja razgled na mesto in celoten zgornji del Mislinjske doline z lepotami okoliškega hribovja. (Izhodišče poti: industrijska cona Fecro, Slovenj Gradec; dolžina poti: 4 km)

-TEMATSKA POHODNA POT KOPE – Ta pot kar kliče družine z otroki in pohodnike, saj teren ni zahteven. Urejena je kot tematska pohodna pot, kjer boste izvedeli čudovite skrivnosti Pohorja. (Izhodišče poti: Center Kope, Ribniška koča; dolžina poti: 5 km)

-POT V DEŽELO ŠKRATOV – Vabljeni na vsakoletno prireditev Srečanje s škrati, kjer se boste mali in veliki povezali s preteklostjo, spomini in dali krila svoji bujni domišljiji. (Izhodišče poti: Kmetija Grobelnik, Slovenj Gradec; dolžina poti: 6 km)

-PUŠČAVNIKOVA POT NA GRAD VODRIŽ – Ogledate si lahko razvaline gradu Vodriž, kamor se je po zgodbi in pripovedovanju Valentin Podstenšek–Puščavnik po izgubi izvoljenke umaknil v samoto.

(Izhodišče poti: gostilna Rogina, Podgorje ali gostilna Bučinek, Podgorje; dolžina poti: 7 km)

-POT DOMAČIH OBRTI – Velja kot kulturno-etnološka pot, ki jo ohranjajo naši mojstri domače in umetnostne obrti. (Izhodišče poti: cerkev sv. Martina, Šmartno pri Slovenj Gradcu; dolžina poti: 7 km)

-BERNEKERJEVA POT – Posvečena je v spomin priznanemu slovenskemu kiparju Francu Bernekerju, ki se je rodil pod Malo Kopo. Namenjena je pohodnikom, kolesarjem in konjenikom.

(Izhodišče poti: gostilna Plesnik, Šmartno pri Slovenj Gradcu; dolžina poti: 7,5 km ali po daljši poti 10 km)

-POT PLEŠIVEC – Ta pot pelje pohodnike po zelenih gozdovih, mimo pašnikov in travnikov do čudovitih sotesk in dolin. (Izhodišče poti: gostilna Suhadolnik, Podgorje pri Slovenj Gradcu; dolžina poti: 10 km)

-POT RIMLJANOV – Vodi Vas po sledovih nekdanje rimske ceste, kjer je bila v času Rimljanov v Starem trgu pri Slovenj Gradcu rimska postojanka Colatio. (Izhodišče poti: gostilna na Klancu, Slovenj Gradec; dolžina poti: 11 km)

-MEŠKOVA POT – To pot je na vsakodnevnih romanjih in poteh opravil slovenjgraški pisatelj in duhovnik Fran Ksaver Meško. Obudili so jo domačini. (Izhodišče poti: cerkev sv. Roka, Sele, Slovenj Gradec; dolžina poti: 14 km)

-ŠMARŠKA FARNA POT – Povezuje cerkve naše župnije. (Izhodišče poti: cerkev sv. Martina, Šmartno pri Slovenj Gradcu; dolžina poti: 28 km)

-SLOVENSKA PLANINSKA POT OZ. TRANSVERZALA – Planinska pot, ki poteka od Maribora do Ankarana in zajema 75 kontrolnih točk.

-EVROPSKA PEŠPOT E6 – Na našem ozemlju se vije od Drave do Jadrana okoli 260 km. Označena je kot mednarodna pešpot, ki teče preko različnih evropskih dežel od Baltika do Jadrana.

Okoliška neokrnjena narava Vas vabi na sproščujoča potepanja po vrhovih in prostranstvih PECE, RADUHE, URŠLJE GORE, OLŠEVE, SMREKOVŠKEGA POGORJA, ZAHODNEGA POHORJA ali KOZJAKA, in Vam ponujajo neponovljive ter nepozabne razglede na tihe doline, mehke gorske travnike, širne gozdove, …                                                 

                                                                     (slike)

-1.d-c KOLESARJENJE:(več)

Naš kraj z bližnjo okolico ponuja številne možnosti kolesarjenja po mreži kolesarskih stez, manj prometnih poti in gozdnih cest, organizirana pa so tudi številna kolesarka tekmovanja in prireditve.

-ŠTREKNA, KOLESARSKA POT PO MISLINJSKI DOLINI – Poteka po delu trase opuščene železnice in meri 24 km (med Otiškim vrhom in Gornjim Doličem), urejena ima številna počivališča. Primerna je za družine z otroki, kjer boste uživali v prijetni vožnji mimo okoliških vasi, travnikov, gozdov in polj ter si spočili oko ob pogledu na Pohorje in Uršljo goro.

-PODZEMNO KOLESARJENJE – To je neizmerna in nepozabna pustolovščina po 5 km dolgi poti, po temnih in skrivnostnih rovih opuščenega rudnika pod goro Peco.

-GORSKO KOLESARSKI PARK PECA (KOLESARJENJE V PODZEMLJU PECE, SINGLE TRAIL PARK JAMNICA, FLOW TRAIL PECA) – Prvi gorsko kolesarski park v Sloveniji, ki omogoča kolesarjenje po gozdnih cestah, kolovozih, dolinah, na gore, okoli njih in skozi njih – po skrivnostnih rovih opuščenega rudnika v podzemlju Pece. Poti so primerne za začetnike, manj in bolj vešče kot tudi za vrhunske gorske kolesarje.

-POHORSKA KOLESARSKA TRANSVERZALA – Vije se po gozdovih Pohorja v dolžini 75 km in povezuje njegov zahodni del (Koroški del Pohorja) z vzhodnim (Mariborskim) delom. Na poti boste občudovali pohorske planje, čudovita visoka barja, rečice s slapovi, mehke gorske travnike in odkrivali številne bisere neokrnjene narave.

-MEDNARODNA DRAVSKA KOLESARSKA POT – Poteka ob reki Dravi, skozi Italijo, Avstrijo, Slovenijo in Hrvaško. Dolga je približno 710 km in primerna za bolje pripravljene kolesarje. Izhodiščna točka v Sloveniji je na mednarodnem mejnem prehodu Vič v smeri Dravograda vse do Maribora, Ptuja in središča ob Dravi, kjer prečkate mejni prehod s Hrvaško.

                                                                             (slike)

-1.d-č SMUČANJE, TEK NA SMUČEH IN SMUČARSKI SKOKI:(več)

Koroška se pozimi odene v visoko snežno odejo in pokaže svoje čare neprecenljive lepote zimske idile. Ponuja nam številne možnosti zimskih rekreativnih in tekmovalnih športov na snegu, na bližnjih smučiščih:

-KOPE – Predstavlja osrednji smučarski center Koroške, razgiban teren nudi smučišča za učenje kot tudi za smučarske mojstre in tekmovanja, primerna za smučanje, deskanje in tek na smučeh.

-RIBNICA NA POHORJU – Tukaj so smučarske proge raznolike in primerne za najmlajše ter začetnike, pa tudi za bolj zahtevne smučarje, deskarje ter tekače na smučeh.

-BUKOVNIK – Nahaja se nad Šentjanžem pri Dravogradu in je primerno za začetnike in manj zahtevne smučarje.

-RIMSKI VRELEC KOTLJE – To je družinsko smučišče, idealno za začetnike in manj zahtevne smučarje, kjer se v smučarski šoli DR7 posvečajo programom učenja smučanja in deskanja na snegu.

-POSEKA RAVNE NA KOROŠKEM – Predstavlja sestavni del Športnega centra Ravne na Koroškem, kjer se lahko poleg rekreativnega in tekmovalnega smučanja ter smučarskih treningov ukvarjate tudi s številnimi drugimi športnimi dejavnostmi.

-ČRNA NA KOROŠKEM – Smučišče, ki sega v sámo središče vasi in je prijazno do začetnikov pa tudi do zahtevnejših rekreativnih smučarjev. Ima urejene terene za treninge slaloma in veleslaloma, saj se tradicionalno posvečajo vzgoji mladih rodov v namene tekmovalnega smučanja in s ponosom vzgajajo nam vsem znane športnike mednarodnega in svetovnega kova.

-TEK NA SMUČEH Vam je na voljo na odseku KOLESARSKE POTI PO MISLINJSKI DOLINI, na pohorskih planjah med KOPAMI in RIBNIŠKO KOČO, v KOTLJAH, v ŠPORTNEM PARKU NA RAVNAH NA KOROŠKEM, v ČRNI in v bližnji dolini BISTRA.

-SMUČARSKI SKOKI – SMUČARSKO SKAKALNI CENTER MISLINJA se ponaša s skakalnimi objekti K-13M, K-31M, K-65M in K-85M in s sedežnico za prevoz skakalcev. S svojo ugodno lego skakalnic omogoča dolgo zimsko sezono kot tudi poletno, saj so skakalnice prekrite z umetno podlogo. To omogoča uporabo skakalnic skozi vso leto in s tem izvedbo kakovostnih treningov številnim klubom širom Slovenije.

                                                                            (slike)

-1.d-e DOŽIVETJA V NAŠI OKOLICI:(več)

Slovenj Gradec s svojo daljno okolico nudi številna doživetja, ki se Vam bodo vtisnila v spomin kot edinstvena in enkratna:

-ODKRIVANJE PODZEMLJA PECE – Nudi številne možnosti načina ogledov opuščenega rudnika. Tisti, ki ste bolj mirne narave, si lahko ogledate muzej rudnika Mežica ali se popeljete z rudarskim vlakom v osrčje samega rudnika. Tisti, ki Vam po žilah teče adrenalin, pa se lahko odpravite v podzemlje z gorskim kolesom in se zapeljete po opuščenih in skrivnostnih rudarskih rovih pod goro Peco, po več kot 5 km dolgi poti. Ljubitelji vodnih športov se lahko v kajaku spustite po čarobnem labirintu podzemnega jezera, po kristalno čisti vodi, v svet tišine in kamnitih spomenikov.

-GRADNJA SNEŽNIH GRADOV – Tukaj se gradijo gradovi za kralja Matjaža v Podpeci, dogodek pa se tradicionalno odvije vsak zadnji vikend v januarju. Prireditve se lahko udeležite kot gledalci ali kot tekmovalci, v vsakem primeru pa boste lahko uživali v izvirnosti,  kreativnosti in edinstvenosti sebe ali drugih.

-SPLAVARJENJE PO REKI DRAVI – Na splavih, s katerimi so v davnih časih prevažali les in si s tem služili trdo prislužen kruh, lahko danes doživite nenavadno pustolovščino. Doživetje Vam bo popestril bogat in zabaven glasbeni program. V vasici Jamnik pa je ohranjen v stari splavarski hiši tudi muzej, ki predstavlja življenje takratnih splavarjev.

-TREKING SKOZI HUDO LUKNJO – Eno izmed najstarejših turistično urejenih jam v Sloveniji predstavlja nepozabno avanturo in razkriva lepote podzemnega sveta v spremstvu izkušenih jamarskih vodnikov.

                                                                (slike)